Oliwa z oliwek – dodatek do sałatek i dań na zimno

Oliwa z oliwek – dodatek do sałatek i dań na zimno

Oliwa z oliwek powinna znaleźć się w jadłospisie każdego z nas, jest bowiem źródłem cennych tłuszczy i antyoksydantów. Najlepsza jest „na zimno”, jako dodatek do sałatki, choć znakomicie sprawdzi się również w przypadku dań pieczonych i gotowanych. Ale nie smażonych, przez wzgląd na niską temperaturę dymienia. Choć wywodzi się z Włoch, zdążyła już zagościć na stołach całego świata.  Odwiedzając włoskie zakątki w czasie urlopu bądź weekendowego wypadu, koniecznie należy wypróbować tamtejszych pomidorów polanych oliwą z oliwek!

Produkt uboczny procesu tłoczenia oliwy

Pozyskuje się ją, jak sama nazwa wskazuje z owoców drzewa oliwnego. W zależności od odmiany oliwek, z jakich została wyprodukowana, oliwa może przybierać różne odcienie. Od barwy jasnej, słomkowej, po ciemną, zieloną. Im jaśniejszy kolor, tym będzie delikatniejsza.
Wszyscy jej konsumenci wiedzą, iż najlepszym rodzajem jest tak zwana oliwa extra virgin. Jest to tłuszcz najwyższej jakości. Otrzymuje się ją w drodze pierwszego tłoczenia na zimno, nie zawiera żadnych dodatków. Jest po prostu naturalna. Oliwą najniższej jakości jest ta, otrzymywana z wytłoczyn oliwnych. Jest to właściwie produkt uboczny procesu tłoczenia oliwy, do którego dodaje się chemiczne rozpuszczalniki, a następie poddaje procesowi rafinacji. Pomiędzy nim a oliwą extra virgin znajdziemy jeszcze oliwę virgin – produkt odrobinę niższej jakości niż exrta virgin, oraz oliwę lampante. Oliwa lampante poddawana jest ogrzaniu, po czym traci smak i zapach oraz cenne witaminy. Skupmy się więc na oliwie extra virgin – najlepszej i na szczęście łatwo dostępnej w naszych sklepach.

Oliwa z oliwek – wersja extra virgin

Jest ona źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspomaga układ krążęnia, pomaga uniknąć zakrzepicy i miażdżycy. Oliwa z oliwek wykazuje także działanie przeciwzapalne, a dzięki zawartości witaminy D, wzmacnia kości i zęby. Z powodzeniem zagościć może także w łazience. Bogata w witaminę A, E i K sprawdzi się jako balsam i krem opóźniający procesy starzenia. Wcierając ją w końcówki włosów znacznie poprawia ich kondycję.
Aby cieszyć się smakiem i zdrowotnymi właściwościami oliwy z oliwek należy ją odpowiednio przechowywać. Oliwa nie lubi światła. Z tego powodu często kupujemy ją w ciemnozielonych butelkach, jednak dodatkowo warto przechowywać ją w zamkniętej szafce. Jeśli zmieni kolor na pomarańczowy, a jej smak stanie się metaliczny, to znak, że jest zjełczała i należy ją wyrzucić.

Opinie i komentarze

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o