Męskie Tematy po męsku!

Drożdże gorzelnicze – jaki mają wpływ na smak trunku

Wchodzisz do sklepu, w którym znajduje się bogata oferta dla miłośników domowych alkoholi i musisz wybrać produkty, dzięki którym Twój trunek będzie smaczny i satysfakcjonujący. Dla profesjonalistów raczej nie ma problemu, ponieważ dysponują oni zarówno wiedzą, jak i doświadczeniem w dobieraniu komponentów. Prawdziwy kłopot może pojawić się wśród amatorów, którzy dopiero zaczynają i nie zdążyli jeszcze wypróbować domowych produkcji.

Od czego zacząć domowy wyrób piwa

Odpowiedzmy sobie więc na to, jaki wpływ mają drożdże gorzelnicze. Można je kupić w większości sklepów i są one podstawą przy nastawianiu zacieru, z którego dalej zostaną wydestylowane dużo bardziej wyszukane propozycje. Ich jakość ma ogromne znaczenie, dlatego wybór jest bardziej złożony, niż Wam się wydaje. Chcecie poznać kilka wskazówek od osób zajmujących się od wielu lat gorzelnictwem? W takim razie zachęcamy do miłej lektury!

Dopasowanie rodzaju

Mamy nadzieję, że nie musimy Wam mówić, że drożdże gorzelnicze są dostosowane do destylatów. Produkcja każdego alkoholu jest inna – czasem nawet można wyróżnić wiele sposobów produkcji jednego typu alkoholu, co będzie się maksymalnie przekładać na jego smak. Jednym z takich przykładów, są właśnie destylaty. Niektórzy wykonują je za pomocą klasycznych komponentów, inni wykorzystują turbo szybkie drożdże gorzelnicze, które w ciągu dwóch dni, są w stanie przetrawić cały cukier.

Jeszcze inną, ciekawą propozycją, lecz z pewnością najbardziej czasochłonną, jest przygotowanie destylatów z wina. Wielu specjalistów twierdzi, że jest to najlepszy możliwy sposób, ponieważ minimalizuje się ryzyko powstawania obcych posmaków. Eliminujecie również smak drożdży, który jest wielokrotnie głównym powodem dyskomfortu i niesmaku. Zalecamy Wam jednak eksperymentować na małych porcjach, gdyż w ten sposób, sami odkryjecie swój ulubiony sposób produkcji.

Drożdże gorzelnicze turbo kontra klasyczne

Klasyczne drożdże gorzelnicze potrzebują czasem nawet kilkunastu dni, by strawić cały cukier. Praca jest równomierna i powolna, co często oferuje bardzo przyjemny smak finalnego produktu. Wiele osób jest jednak niecierpliwych – zwłaszcza na początku swojej drogi z produkcją. Wybierają oni drożdże błyskawiczne, które w ciągu 48 godzin wykonają taką samą pracę, jak klasyczne wyposażenie przez kilkanaście dni.

Czy jest w tym coś złego? Jeżeli macie doświadczenie i wiedzę, jak wykorzystywać takie produkty, to nie. Jeśli jednak to Wasz pierwszy nastaw, to lepiej uważajcie, gdyż może pojawić się problem w postaci posmaku drożdży, którego każdy wolałby uniknąć.

Opinie i komentarze

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o