Z czego składa się piwo?

Piwo i jego najważniejsze składniki

Piwo i jego najważniejsze składniki

Piwo. Czy kiedykolwiek sięgając po ten orzeźwiający napój, zastanawiałeś się, jakie składniki wykorzystano do jego produkcji? Jeżeli nie, to za chwilę przekonasz się, że skład piwa jest wyjątkowo mało skomplikowany. Mało tego, coraz więcej osób postanawia otworzyć przydomową browarnię!

Woda i słód

Pierwszym składnikiem, bez którego nie mógłby się obyć żaden napój, jest woda. Od jej źródła zależy to, z jaki gatunkiem i o jakiej jakości piwa mamy do czynienia. Nie mniej istotnym składnikiem jest słód, którego źródłem są wysuszone i skiełkowane ziarna zbóż. Odmienną barwę i aromat (np. wędzony, palony, karmelowy) uzyskuje się przez zastosowanie różnego rodzaju słodu. Jego konkretny typ uzyskiwany jest przez dobór właściwego stopnia termicznej obróbki ziarna.

Drożdże i chmiel

Kolejnym składnikiem piwa są drożdże. To dzięki nim nasze piwo posiada wyjątkowy aromat, zachęcający do dalszego spożycia. Drożdże mogą zapewnić zapach kojarzony z mieszanką moreli i brzoskwiń, maślanką czy dojrzałymi bananami. Niezwykle charakterystycznym składnikiem złocistego trunku jest chmiel. Nadaje on piwu specyficzny aromat i goryczkę. Posiada jednocześnie antyseptyczne właściwości, co w sposób naturalny pozwala na konserwację płynu w butelce. Wręcz pozorom, piwo zawiera niewiele chmielu, dlatego nazywanie go zupą chmielową jest poważnym nadużyciem!

Zioła i przyprawy

Coraz chętniej producenci piwa sięgają po różne przyprawy i zioła. W produkcji wykorzystywana jest m.in. trawa cytrynowa, papryczka chilli, imbir i miód lipowy. Obecność ziół i przypraw w składzie piwa ma na celu podkreślenie jego naturalnego smaku. Dużą rolę w branży piwnej odgrywają również owoce. Są coraz częściej tematem przewodnim konkretnej marki piwa. Przy produkcji wykorzystywane są takie owoce, jak chociażby jabłko, gruszka, ananas, żurawina, cytryna, malina i grejpfrut.

Piwo piwu nierówne!

Urozmaicanie składu piwa pozwala na tworzenie nowych, nieznanych wcześniej smaków, po które coraz chętniej sięgają konsumenci. Poszukują oni czegoś, co ich zaskoczy i nie będzie powtarzalne wśród konkurencji. Choć być może każdy z nas posiada swoją ulubioną markę piwa, to jednak rynek napojów alkoholowych nie pozostaje bierny na rosnące oczekiwania ze strony smakoszy. To powoduje, że w sprzedaży pojawia się coraz więcej piw różniących się od siebie nie tylko składnikami, ale również wyglądem czy technologią produkcji. Przyjrzyj się też tematowi o pasteryzacji. Czy piwo niepasteryzowane jest lepsze?

Opinie i komentarze

2 komentarzy do "Piwo i jego najważniejsze składniki"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
czarnasowa
Gość

Muszę podrzucić ten wpis mojemu smakoszowi piwa ;)

Ola
Gość

Zawsze jestem pod wrażeniem ciekawych piw, jak to jedna mała zmiana ma ogromny wpływ na końcowy smak!

wpDiscuz